Stevia Rebaudiana Suikerplant Honingkruid Steviaplantjes

Voedselautoriteit EFSA onderzoek positief

Steviaplant goedgekeurd als zoetstof

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant.
Dat betekent dat EFSA die Stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.
De maximale dagelijkse inname, nodig voor een veilige consumptie, werd bepaald op 4 mg per kilo/dag.
Eerder werd Stevia en de afgeleide zoetstof Truvia al goedgekeurd in de Verenigde Staten en in Frankrijk, waar het al in tal van voedingsmiddelen en lightdranken wordt gebruikt, zo meldt producent Cargill in een persbericht.

Steviolglycosiden 200 keer zoeter dan suiker

Het wetenschappelijk advies geldt voor steviolglycosiden, waaronder stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C, dulcoside A, rubusoside, steviolbioside, rebaudioside B. Truvia is gemaakt van rebiana, bestaat voor 97 procent uit rebaudioside A en smaakt 200 keer zoeter dan suiker.

Het biedt voedings- en drankenproducenten een nieuwe waaier aan keuzes voor de ontwikkeling van producten met een zoetstof van natuurlijke oorsprong zonder calorieën", aldus nog het persbericht.

Mijlpaal in de goedkeuring van Stevia

Dit is een erg belangrijke mijlpaal op weg naar de Europese goedkeuring van steviolglycosiden.
We kijken er naar uit om onze klanten in de voedings- en drankensector Truvia rebiana te kunnen aanbieden. Deze zoetstof is geschikt voor gebruik in voedingsmiddelen, dranken en confiserie en is aldus een innovatie voor hun merken.

De Europese consumenten zullen een ruimere keuze hebben bij het beperken van het suiker- en caloriegehalte in hun dieet", zegt Zanna McFerson, Assistant Vice President bij Cargill Health and Nutrition.

Stevia na EFSA test veilig bevonden

Twee jaar geleden werd een uitgebreid veiligheidsprogramma uitgebreid getoetst in het wetenschappelijke tijdschrift 'Food and chemical Toxicology journal'. Professor Andrew Renwick, professor geneeskunde aan de Universiteit van Southampton werkte mee aan het onderzoek.

Het positieve wetenschappelijke advies van de EFSA bevestigt dat het uitgebreide onderzoek naar rebiana het veilige gebruik ervan in voeding en dranken heeft aangetoond.

Andere landen die Stevia aanwenden als zoetstof

Behalve in de VS en Frankrijk, worden zoetstoffen op basis van Stevia (dikwijls al veel langer) toegelaten in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Colombia Japan, Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Rusland, Zwitserland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en Uruguay.

Bron : De Morgen 14/04/2011

Steviaplant als een gezond tuinkruid

PS : Truvia is het handelsmerk van een extract van de firma Cargill.
Steviaproducten zijn (gelukkig) ook reeds onder vele andere merknamen beschikbaar.
Overweging : Waarschijnlijk heeft het gebruik van het natuurlijke verse steviablad van de Steviaplant als tuinkruid veel meer voordelen dan een chemisch extract. Moeder natuur doet het toch altijd beter, niet ?

Persoonlijke bedenking over veilige consumptie

Eigenaardig dat voor Stevia door Europa een maximum veilige consumptie bepaald wordt, terwijl ik zonder probleem onbeperkte hoeveelheden Cola, Ice Tea, frisdrank, commercieel fruitsap of suikerklontjes mag gebruiken. Op die produkten heb ik nog nooit enige beperking zien staan.
En dat terwijl de samenhang tussen suiker, alcohol, gerafineerde produkten en diabetes / obsesitas wel erg opvallend is.

Ook over Aspartaam dat ondertussen al in 5000 voedingsproducten (meestal de zogezegde gezonde Light-variant) geinfiltreerd is, hoor ik zelden nooit een slecht woord of ernstige berperking .... (toch niet van officiele kant)

Translate This Website

Deel Stevia met vrienden

Stevia Zoekers

Steviaplant

+bewortelen
+vermeerderen
+zaaien
+kweken
+groeien
+oogsten
+verzorgen
+overwinteren
+stevia rebaudiana
+honingkruid
+suikerplantje
+stevia te koop
+stepa
+steviastek
+suikerblad
+steviaplantjes
+steviablaadjes
+suikerkruid
+suikerblad
+steviaplant
+steviastekjes
+steviarecepten
+steviaplant kopen
+suikeralternatief

Bedanking

stevia rebaudiana --- gratis steviaplant --- honingkruid --- suikerplantje --- stepa --- suikerblad --- steviaplantjes --- wonderplant --- kopen --- te koop --- steviablaadjes --- suikerkruid --- steviastekjes --- stekken --- bewortelen --- vermeerderen --- zaaien --- kweken --- groeien --- oogsten --- drogen --- excalibur --- verzorgen --- overwinteren --- steviarecepten